Koning Willem II College

Tatraweg 80
5022 DS Tilburg
willem2.nl
Werkt samen met Fontys Hogeschool voor de Kunsten
Koning Willem II College

Koning Willem II college

Het Koning Willem II college is een middelbare school in het zuiden van Tilburg waar onderwijs wordt verzorgd voor mavo, havo en atheneum. Op het Willem II is van oudsher buitengewoon veel interesse voor alles wat te maken heeft met kunst en cultuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dans een belangrijke plaats in neemt: al bijna dertig jaar is de Vooropleiding Dans aan de Fontys Hogescholen nauw verbonden met het onderwijs op het Willem II. Leerlingen die beschikken over een DaMu-licentie krijgen de mogelijkheid om hun dansopleiding optimaal te combineren met de middelbare school. Het rooster van onze dansers wordt afgestemd op de trainingen en voorstellingen, waarbij de school in principe uitgaat van maatwerk.

Doel

Het dansonderwijs in de vooropleiding is erop gericht om danstalent voor te bereiden op het professionele dansvak. De motivatie en het dansplezier van jong talent staat voorop! Het Koning Willem II college heeft een DaMu-status en werkt al jaren intensief samen met de Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

BAO-traject

Het BAO-traject (basisonderwijstraject) is speciaal in het leven geroepen voor leerlingen uit groep zeven en acht van de basisschool. Deze geïnteresseerde leerlingen oriënteren zich gedurende het traject op dans, waarin danstalent en ontwikkelingsmogelijkheden ontdekt en gestimuleerd kunnen worden. In de agenda staat vermeld op welke data leerlingen zich kunnen aanmelden voor de auditie.

AVO-traject
Leerlingen die vanuit de basisschool en het BAO-traject geïnteresseerd zijn geraakt in dans volgen het AVO-traject. Deze leerlingen combineren hun dansopleiding met de mavo, havo, atheneum onderwijs aan het Koning Willem II in Tilburg. Begin 2020 vinden de audities plaats waarop de leerlingen zich voor het traject kunnen kwalificeren.

De dansvakken (9-14 uur per week) in het AVO-traject zijn onder andere klassieke dans, jazz/urban, moderne dans, dansimprovisatie, kinetic control, floorwork, pilates, drama, cdk (creërend danskunstenaarschap), dabra (dansbeschouwing, reflectie, analyse) en dansgeschiedenis. Zowel op de havo als op het vwo kan dans opgenomen worden in het examenpakket. De AVO-danslessen vinden elke dag plaats in de dansstudio’s van het Koning Willem II College of op de FHK Dance Academy en zijn deels geïntegreerd in het rooster van het Koning Willem II College.

De dansleerlingen mogen zoals eerder vermeld gebruik maken van de Da-Mu-regeling die mogelijkheden biedt om minder vakken te doen op school en zo meer tijd te hebben voor de dansvakken. Ook worden onze leerlingen begeleid door het Sport Medisch Centrum te Tilburg. (www.smc-tilburg.nl)

Alle leerlingen van de Vooropleiding Dans nemen deel aan de eindvoorstellingen en projecten. Ze dansen werk van nationale en internationale choreografen en door hen zelf gecreëerd dansmateriaal. In theaters, maar ook op locatie. Denk daarbij aan het museum De Pont, het Brabants Museum, of aan “Siri Loves Me” van Katja Heimann tijdens Nederlandse Dansdagen. Leerlingen dansen daarnaast ook in verschillende producties van onder andere De Efteling, The Dutch Don’t Dance Division, LaMelis, Jelena Kostic en Particles.

We zoeken de aansluiting met het werkveld door samenwerking te zoeken in projecten als Dans Brabant (Moving Futures), het Factorium, de Danspunt en Festival 39 graden.

Tijdens de Vooropleiding Dans komen de leerlingen erachter of een hbo-dansopleiding iets voor hen is en beschikken ze over een groot aantal vaardigheden die ook ingezet kunnen worden als leerlingen uiteindelijk toch een andere weg in willen slaan: doorzetten, incasseren, discipline, creatief denken en plannen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

mw. A. Megens
a.megens@willem2.nl
013-5436631